середу, 9 квітня 2014 р.

Робота в Італії за контрактом: lavoro subordinato

Сьогоднішній пост про те:
  • які бувають контракти і як у цьому розібратись;
  • Державний колективний трудовий договір;
  • що робити, якщо ви втратили роботу?

robota-v-italiji-za-kontraktom
Працюємо і відпочиваємо в Італії

Що означає lavoro subordinato? 


Це значить, що працюєте за наймом (ви підлеглий), а на заміну отримуєте зарплату (retribuzione - досл. "відшкодування"). 

Між вами та роботодавцем (datore di lavoro) повинен бути підписаний контракт. Цікавим є те, що усі пункти, затверджені даним контрактом, уже були попередньо установлені у Державному колективному трудовому договорі (Contratto collettivo nazionale), що відповідає вашій сфері діяльності. Наприклад, якщо ви працюєте у швейній галузі, то у Державному колективному трудовому договорі буде уже встановлена кількість годин, що ви можете працювати на тиждень, вартість кожної години тощо. Такі типові контракти істують для кожної галузі.  

Державні колективні трудові договори пишуться і підписуються двома сторонами:
  • асоціаціями підприємців (конкретніше - роботодавці);
  • профспілками, що представляють інтереси працівників. 

Що приємно, в організації, де ви працюєте можуть існувати окремі домовленності із власниками, що покращують норми Державного колективного трудового договору. Не погіршують, а тільки покращують. Тобто ціна робочої години може бути піднята, покращенні відшкодування і так далі. 

Щоб дізнатись більше про ваші умови - зверніться до профспілок (ai sindacati) або до асоціацій підприємців (alle associazioni imprenditoriali).

Види контрактів


Контракти можуть бути:
  1. на невизначений строк - a tempo indeterminato. Не дуже часте явище.
  2. на визначений строк - a tempo determinato (кінцева робоча дата прописана у контракті. Тривалість такого контракту може бути як два роки, так і місяць. Потім роботодавець може поновити ваш контракт. А може і не поновити... )
  3. на "виробничу практику" - contratto di "apprendistato". Це коли у вас нема досвіду у даній галузі, і вам не більше ніж 29 років. Платня, відповідно теж значно менша. Зараз роботодавці зацікавлені робити саме такий вид контракту: вони не платять відшкодування у пенсійний фонд, а працівники, у разі втрати роботи, не зможуть стати на біржу. 
robota-v-italiji-za-kontraktom
Робота в Італії за контрактом

Погодьтесь, в Україні усе зовсім по-іншому, особисто я, ніколи не надавала контрактам великої уваги. Тут же треба поставитись до бюрократичних штук серйозно. 

Окрім цього, кожен контракт може бути зроблений:
  • на повний робочий день (a tempo pieno), зазвичай це 40 год/тиждень;
  • або на часткову зайнятість (part-time) - також дуууже популярно.  

Якщо ви втратили роботу


  • Протягом п"яти днів від моменту втрати роботи (звільнення, розірвання контракту) ваш екс-роботодавець повинен повідомити про ваше звільнення у місцеве управління праці (Direzione provinciale del lavoro - DPL), яке потурбується про те, щоб внести вас до списків біржі праці (Ufficio di collocamento) на період, що лишився до втрати чинності вашого Permesso di soggiorno, але не більше як на 6 місяців. Але не дуже то надійтесь на колишнього роботодавці, і йдіть на біржу праці самі. 
  • Якщо ваше Permesso di soggiorno втрачає чинність протягом цього строку (шести місяців), то ви можете подати заявку до поліцейського управління (Questura) на продовження "пермессо" на підставі того, що перебуваєте на біржі праці. 
  • Екс-роботодавець повинен пояснити у письмовому вигляді причину звільнення (la motivazione scritta sul licenziamento) і якщо ви вважаєте, що вас звільнили несправедливо/незаконно - ви можете звернутись до профспілок і дізнатись чим вони можуть вам допогти. 
За кордоном доводиться заглиблюватись у такі питання, вивчати їх. Те, що вдома здається очевидним, тут же інколи так дивує, що аж "щелепа відвисає". Бажаю вам завжди лишатись поінформованими і гарно настроєними на майбутнє.

Схожі статті:

Немає коментарів:

Дописати коментар