пʼятницю, 7 березня 2014 р.

Робота в Італії. Де шукати роботу

Якби кожен міг знайти добре оплачувану роботу до душі, знаєте, яка б я була щаслива:) А який щасливий був б цей "кожен"! Нагодовані діти, бентлі та відпочинок на морях...

До справи. Що ж ми можемо реально зробити для того, щоб знайти роботу?

robota-v-italii
Поспішим знайти гарну роботу в Італії
Італія - це демократична Республіка, що основується на роботі. Це перша стаття Конституції.

І тому проблема безробіття дуже гостро обговорюється політиками.  Ще п"ять років тому знайти роботу в Італії не було проблемою. А потім приїхали ми, і почалась криза. Не подумайте, криза почалась не через нас. Просто так співпало.

По телебаченню кажуть, що кожен третій італієць у віці до 30-ти років виїжджає за кордон у пошуках роботи. Це міграція у світових масштабах.

Отже, є декілька варіантів пошуку.

Центри зайнятості (I Centri Per L'Impiego)

Мало би бути так: ви заходите до центру зайнятості та знаходите на дошці оголошень безліч пропозицій попрацювати. А також безкоштовні та платні курси, що допоможуть проапгрейдити вашу спеціалізацію.

У тому випадку, коли нема нічого, що вас би зацікавило, можете взяти талончик і зустрітися із працівником центру.

Він розповість про наявність на даний момент вакансій. Також проведе невеличку співбесіду, розпитає про досвід, про те де навчалися. Це все заноситься у базу данних і пропонується фірмам, що шукають персонал.

Там же працівник запропонує вам курс навчання, що міг би вас краще розвинути, допоможе написати резюме, підготує до ймовірної співбесіди та підкаже інші методи пошуку роботи.

Центри зайнятості є скрізь. У кожному більш-менш великому місті. Оголошення про навчання там дійсно вивішені, але на ділі, я не знаю нікого, хто б знайшов роботу через центр зайнятості.

Але це не значить, що це нереально.

Агенції з надання послуг (Le agenzie di somministrazione di lavoro)

Це такі агенції-посередники, що шукають людей для фірм-замовників. Зазвичай, на короткотривалу роботу. На роботу вас приймає саме агенція і платить стільки само, як і іншим робітникам цієї професії. Там я не була.

Кадрові агенства (Le agenzie per il lavoro)

Працюють за таким самим принципом як і у нас. Єдина відмінність полягає в тому, що в умовах кризи, вони не приймають людей. Тобто не ведуть особистий прийом. Усе перейшло в онлайн (по інтернету). Туди ж ви маєте надіслати своє резюме.

Ось список сайтів найбільш популярних та надійних агенцій:
www.umana.it
www.adecco.it
www.randstad.it
www.gigroup.it
www.risorse.it
www.startpeople.it
www.orienta.net
www.temporary.it

Заходьте на їхні сайти та заповняйте профіль, закидуйте резюме та час від часу моніторьте вакансії.

Спробуйте відвідати деякі з них особисто. А раптом вас приймуть. Також часто можуть допомогти невеличкі агенції на місцях, які не розвинені у велику мережу.

Гарною підказкою може бути сайт http://www.infojobs.it/, де поновлюється ніби один зведений реєстр по усіх кадрових агенціях.

Тобто, усі вакансії збираються на цьому сайті. Якщо якась із них вас зацікавлює, то вас відправляють на сайт агенства, що подало дане оголошення.

Мінус в тому, що на ньому теж потрібно пройти досить довгу реєстрацію. Але плюсів значно більше. Наприклад, той, що не потрібно відвідувати сайти кожної кадрової агенції заново.

Пропозиція себе у працівники (Autocandidatura)

Поширений спосіб пошуку роботи в Європі. Полягає у тому, що ви заходите на сайт компанії, що вам подобається, шукаєте їх контакти, а саме імейл і надсилаєте своє резюме з позначкою у темі Autocandidatura.

Потрібно також написати супроводжуючий лист, прикладів яких в неті безліч. Там ви описуєте на яку посаду хотіли би влаштуватись, що ви вмієте і коротко про себе. Буквально усе разом 10 речень.

Тим паче, що у великих компаній на сайтах завжди є розділ Lavora con noi, що означає Працюй з нами. Туди і пишіть.

Це діє, я особисто шукала так роботу у готельному бізнесі.

Знайомства

Де ж цей метод може діяти краще, як не в Італії. Говоріть про свої пошуки роботи, питайте порад, стукайте і вам відкриють.

Не можу не нагадати, що рівень мови у більшості випадків еквівалентний рівню зп.

Знання італійської мови прокладає вам дорогу. Чим краще ви знаєте мову, тим більше ви самостійні, можете здати на права наприклад, знайти легшу та краще оплачувану роботу.

Це дозволить шукати вам роботу у сегменті з меншою конкуренцією, конкурувати з італійцями, додавши до свого резюме знання російської чи української.

Користь від вивчення італійської мови - очевидна. Давайте вивчати її разом.

А щоб бути в курсі всіх подій - підписуйтесь на нашу сторінку у Фейсбук, Вконтакті, Гугл+ або Твіттер. Тоді ви отримуватимете свіжі пости прямо у стрічці своїх новин. 

Схожі статті:

Немає коментарів:

Дописати коментар