понеділок, 12 травня 2014 р.

Початківцям: розробіть план з вивчення мови

Привіт, любі починаючі! Ця стаття допоможе вам розробити свій власний план з вивчення іноземної мови, поставити строки та дотримуватися їх.

У блозі уже не раз було сказано про методи самостійного вивчення мови. Бо я постійно шукаю те, що допоможе мені, і ділюся з вами.


plan-z-vyvchennya-movy
Як вивчити італійську мову швидко і безболісно





А зараз - про декілька складових, без яких досягнути успіху важко:


Мотив (причина) вивчення мови


Подумайте добре про причину, що стимулює вас вивчати мову.

Припустімо, що ви вивчаєте італійську для того, щоб вести переговори з постачальниками на гідному рівні, або щоб їздити у відрядження. Якщо ви зрозуміли ЧОМУ, то неодмінно зрозумієте ЯКОГО РІВНЯ вам потрібно досягти, скільки слів та граматичних часів засвоїти.

Далі, уявіть себе, спілкуючись італійською. У нашому прикладі уявіть себе у конференц-залі, або на фабриці з партнерами. Вам розказують про технологічний процес (обсмаження кави) італійською мовою справжні італійці, а ви їх розумієте.

Ви заходите в бар, замовляєте капучіно і круасан, берете газету і читаєте італійською. До вас звертається бармен, цікавлячись звідки ви приїхали і як вам подобається Італія - ви з задоволенням відповідаєте. Розмова плине сама собою і вам вона подобається.

Правда, подобається? ;)
Обов"язково розберіться в собі і у причині вивчення мови, а тоді читайте далі. Сядьте з закритими очима на хвилинку і уявіть себе у тому мовному середовищі, до якого ви прагнете. "Прогляньте" ситуації, що можуть з вми трапитись і як ви з них виходите.


Чітко визначте необхідний рівень


Якщо ви збираєтесь на екскурсію з україномовним гідом, то вистачить засвоїти рівень "розмовника". А якщо італійська мова живе у вашому серці з дитинства, це ваша пристрасть і невтілена мрія, то тієї тоненької книжечки - недостатньо.

Раніше я уже писала про два базових рівня: це А1 та А2. Перегляньте статті, щоб краще зрозуміти куди вам рухатися і як швидко можна цього досягнути. Там уже міститься план, розбитий за темами.  

Якщо ж вам доведеться просто виживати в італомовному середовищі, то вистачить і 45 хвилин у день для досягнення початкового рівня.

Ми підходимо до того, що рівень мови, якого ви хочете досягнути, визначає кількість часу, що доведеться вкласти у навчання.


plan-z-vyvchennya-movy
Італійська мова онлайн за власним планом


Розбийте вивчення мови на задачі


Наприклад такі:

  • вивчення правил читання;
  • 200 найвживаніших слів;
  • розбирання граматики темам (гарно описано тут - одна тема впродовж одного тижня);
  • читання неадаптованої статті італійською...


Поставте чіткі часові рамки для вивчення кожної задачі. Наприклад, сьогодні 1 травня, 2-ге і 3-тє травня - правила читання, 4-те травня - 50 слів, 5-те травня - 50 слів, 6-те травня - словотворення, 7-ме травня - 50 слів і так далі.

І не робіть кроків вправо-вліво. Коли знайшли кращу книгу, чи інше джерело - дотримуйтесь плану. Ви можете змінювати його, але не доповнювати. Це супер-важливо. Сконцентруйтеся. Ви зможете бути продуктивними і займатися щодня.


Інші поради


  • Визначте тривалість вашого заняття. Не менше години. І не відхиляйтеся від курсу. Хай там що, а годину у день, ви повинні займатись. Не скупіться на час. Бо це час, що ви витрачаєте на себе (у найтяжчі часи пригадуйте/візуалізуйте свій мотив вивчення мови). 
  • За один урок вивчайте один аспект мови: або практикуйте читання, або пишіть розповіді - лексика, або вправи на граматику. Якщо ви займаєтесь лексикою, вивчайте слова, виписані з вашого підручника у процесі власної роботи. Складайте свої речення із цими словами. 
  • Виберіть гарні ресурси для вивчення мови. Пам"ятайте про аудіо! Слухайте і повторюйте. Буде чудово, якщо лексика у підручнику буде взаємодіяти з граматикою. 
  • На початку не витрачайте часу на синоніми. Краще вивчити одне слово добре, ніж декілька слів погано. 
  • Інтенсивність! Якщо вчити слова, то не менше __ за заняття (підставте своє число), якщо граматика, то 15-20 вправ. 
  • Перечитуйте записи у вільний час, наприклад, коли розігріваєте обід, чекаєте транспорт на зупинці... Перечитуйте 2-3 рази, не більше. На підході з"являться нові замітки. Завжи йдіть вперед. 
  • Поєднайте свє улюблене заняття з вивченням слів. Наприклад, я роблю розтяжку і маю перед собою листочок зі списком нових слів. Нууу, не завжди, але стараюся:)
  • Читайте паралельні тексти. Це такі, де переклад дається одразу. Дуже класна річ, напишу про неї пізніше більш детально.  


Наостанок скажу таке: ваш результат залежить тільки від вас, від того як сильно ви хочете втілити вашу мрію у життя і від вашої дисциплінованості. А зараз беріть ручку та папір і пишіть план з обов"язковою прив"язкою до дат.

Поділіться у коментарях своєю причиною вивчення мови + скільки часу ви вирішили приділяти цьому щодня.

А щоб бути в курсі всіх подій - підписуйтесь на нашу сторінку у Фейсбук, Вконтакті або Твіттер. Тоді ви отримуватимете свіжі пости прямо у стрічці своїх новин. 



Схожі статті:

Немає коментарів:

Дописати коментар