неділю, 15 червня 2014 р.

Mangiabile? АБО Як утворити прикметник від дієслова

Вчора вночі Італія виграла свій перший матч на Кубку світу 2014 - вітаю вболівальників. Ніяких криків від сусідів я не чула, але знаю, що багато хто пішов дивитися трансляцію у бари. У нас навіть під шумок нову піцерію відкрили з великими екранами.

Давайте зараз краще про граматику. Сьогодні без "напрягів" - легкий матеріал. Розкажу про утворення якісних прикметників.

aggettivi-abile
Вулицями Модени

Це мої улюблені прикметники, бо їх легко утворити майже від будь-якого дієслова. Вони мають пасивне значення і вказують на якість іменника, який супроводжують.

Як утворити прикметник від дієслова в італійській мові?

Ви ж пам"ятаєте, що дієслова в італійській мові поділяються на три групи, відповідно до закінчень?

Перша група має закінчення are; друга - ere; третя - ire.

Отже, беремо дієслово першої групи, наприклад rispettare (поважати) і замінюємо -are на -abile. Виходить rispettabile - поважний, такий якого можна поважати.

Інші прикметники, утворені таким чином, з першої групи:  accettabile (прийнятний), utilizzabile (такий, що можна використовувати), creabile (такий, що можна створити), realizzabile (виконуваний, такий, що його можна виконати).

Бачите, українською не завжди може знайтися адекватний переклад або це я не завжди можу його знайти. А в італійській мові якісні прикметники цього виду є досить поширеними. В разі чого, перекладайте їх для себе як "такий, що можна ...".

Від дієслів другої і третьої групи, потрібно забрати закінчення -ere та -ire  і додати один і той самій суфікс, що підходить до двої випадків: -ibile.

Ось деякі приклади таких прикметників: bevibile (такий, що можна пити; тобто нормальний на смак - "питний" не підходить як переклад), credibile (такий, в якого можна повірити - на зразок, історії, якій можна повірити), apribile (такий, що можна відкрити), incomprensibile (той, що не сприймається; часто українською перекладають як незрозумілий - але це не зовсім адекватно), leggibile (такий, що можна читати).

Такі прикметники можуть супроводжувати дієслова обох родів, як чоловічого, так і жіночого.

І як би мені не було сумно, я часто чую від своїх прискіпливих гостей відповідь "Mangiabile!" - на питання "Чи вам сподобалася паста?".

Розвивайте свої хобі, навички в італійській мові і хай сьогоднійшній ваш день пройде добре.

Якщо вам не вистачає дисципліни у вивченні італійської мови, у мене є про це стаття.

А щоб бути в курсі всіх подій - підписуйтесь на нашу сторінку у Фейсбук, ВконтактіГугл+ або Твіттер. Тоді ви отримуватимете свіжі пости прямо у стрічці своїх новин.

Сіао!




Схожі статті:

Немає коментарів:

Дописати коментар